Γενωμική ανάλυση κληρονομικών σπαστικών παραπληγιών (hereditary spastic paraplegias – HSP) – 65 γονίδια NGS panel

Οι κληρονομικές σπαστικές παραπληγίες (HSP) αποτελούν μια ιδιαίτερα σύνθετη ομάδα κληρονομικών διαταραχών, που χαρακτηρίζονται από προοδευτική αδυναμία και σπαστικότητα (δυσκαμψία) των σκελών και μερικές φορές αναφέρονται ως HSP με επιπλοκές (complicated) ή HSP χωρίς επιπλοκές (uncomplicated).

Στα πρώιμα στάδια της νόσου μπορεί να υπάρχουν ήπιες δυσκολίες βάδισης κι ακαμψία και τα συμπτώματα αυτά συνήθως προοδευτικά επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα τα άτομα με HSP να απαιτούν βοήθεια στη κίνησή τους ακόμα και με αναπηρική καρέκλα. Αν και τα κύρια χαρακτηριστικά της τυπικής HSP είναι η προοδευτική σπαστικότητα των κάτω άκρων κι η αδυναμία, πολλές μορφές συνοδεύονται κι από άλλα συμπτώματα. Αυτά τα επιπλέον συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης λόγω καταρράκτη, διαταραχές του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδή, αταξία (έλλειψη συντονισμού των μυών), επιληψία, νοητική υστέρηση, περιφερική νευροπάθεια και κώφωση.

Η συνολική συχνότητα εμφάνισης των σπαστικών παραπληγιών υπολογίζεται σε περίπου 1 στα 30.000 άτομα.

Η διάγνωση της HSP βασίζεται κύρια σε νευρολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες διαταραχές. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψει ανωμαλίες, όπως ένα λεπτό μεσολόβιο, που απαντάται σε μερικές σύνθετες μορφές HSP. Πολλές γενετικές μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες γονίδια που συνδέονται με τις διάφορες μορφές HSP, που εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους κληρονομικότητας. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ή στους ενήλικες, ανάλογα με το συγκεκριμένο γονίδιο που εμπλέκεται.

Από τα παραπάνω, είναι εύκολα κατανοητή η ιδιαίτερη κλινική αξία του γενετικού ελέγχου για τα νοσήματα αυτά, αφού θα επιβεβαιώσει την κλινική διάγνωση αποκλείοντας άλλες διαταραχές με παρόμοια κλινική εικόνα, θα βοηθήσει στην πρόγνωση της νόσου, θα επιτρέψει τον αναπαραγωγικό προγραμματισμό και τον έλεγχο φορέων στην οικογένεια, ενώ θα δώσει τέλος στη διαγνωστική οδύσσεια παρέχοντας ταυτόχρονα την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη πιθανή θεραπεία.

Στο βαθμό λοιπόν που δεν είναι διαγνωστικά αποδοτικός ο μεμονωμένος γενετικός έλεγχος ενός-ενός γονιδίου,η InterGenetics ανέπτυξε και προσφέρει τον μαζικό γενωμικό έλεγχο 65 γονιδίων

ABCD1 ALDH18A1 ALS2 AMPD2 AP4B1 AP4E1 AP4M1 AP4S1 AP5Z1
ARL6IP1 ATL1 B3GALT6 B4GALNT1 BSCL2 C12orf65 C19orf12 CAPN1 CCT5
CPT1C CYP2U1 CYP7B1 DDHD1 DDHD2 ENTPD1 ERLIN1 ERLIN2 FA2H
FARS2 GAN GBA2 GJC2 HSPD1 IBA57 KDM5C KIAA0196 KIF1A
KIF5A L1CAM MAG NIPA1 NT5C2 PAX3 PDHX PLP1 PNPLA6
REEP1 RTN2 SLC16A2 SLC2A1 SLC33A1 SPAST SPG7 SPG11 SPG20
SPG23 SPG21 SPG29 SPG7 STXBP1 TECPR2 TFG TTR VPS37A
ZFYVE26 ZFYVE27

που συνδέονται με όλους τους γνωστούς τύπους κληρονομικών σπαστικών παραπληγιών – HSP και συγγενών νοσημάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο κληρονομικότητας.

Εκτελούμε ανάλυση της αλληλουχίας του DNA, με τη τεχνική Next Generation Sequencing (NGS)  σε ειδικό αναλυτή Genome Analyzer – Ion Proton, όλων των εξονίων και των περιοχών συρραφής ιντρονίων-εξονίων (splice sites) των 65 γονιδίων, που μας επιτρέπει με τη βοήθεια σύνθετων και εξειδικευμένων εργαλείων πληροφορικής την ανίχνευση >98% των παθολογικών μεταλλάξεων των γονιδίων.

Όπου αυτό είναι εφικτό ή/και αναγκαίο, εκτελείται και επιπλέον ανάλυση MLPA για την ανίχνευση ελλείψεων/διπλασιασμών του γονιδίου (βλέπε την τελική αντίστοιχη έκθεση αποτελεσμάτων).

Η εξέταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και σύνθετη, επομένως είναι απαραίτητο τα αποτελέσματα να εκτιμηθούν από εξειδικευμένη ομάδα κλινικών και μοριακών γενετιστών, που εγγυάται τη μέγιστη δυνατή ασφάλειά σας.

Η σωστή κλινική γενετική εκτίμηση του περιστατικού και η γενετική συμβουλή, τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να καθορισθεί η σωστή στρατηγική του εργαστηριακού ελέγχου και να μπορέσουν να αποδοθούν σωστά οι έννοιες του πάσχοντος και του φυσιολογικού.

Η InterGenetics έχει πιστοποιηθεί ως Ion Torrent™ Certified Service Provider for Ion AmpliSeq sequencing στην πλατφόρμα Ion Proton.