Πάγκαλος Κωνσταντίνος, MD, DSc

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αστική Αθήνα του 1950. Παρόλο που ο πατέρας του ήταν γιατρός, την απόφαση του να ακολουθήσει την Ιατρική και μετά την Γενετική, την καθόρισε περισσότερο το σχολείο του, το Βαρβάκειο, άριστο σχολείο της εποχής. Ο τρίτος πόλος επιρροής της καριέρας του ήταν ο δάσκαλος και μέντορας του, ο διάσημος καθηγητής της Γενετικής στο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι, ο πατέρας της Κλινικής Κυτταρογενετικής, Jérôme Jean Louis Marie Lejeune.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (με βαθμό λίαν καλώς) το 1971 και στη συνέχεια με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στη βασική και Ιατρική Γενετική (1971-1973), εξειδικεύτηκε στη Ιατρική Γενετική στα Πανεπιστήμια Université Paris V και Université Paris VI, όπου έγινε κάτοχος ανεξάρτητων πτυχίων Ανωτέρων Σπουδών Βασικής Γενετικής, (Certificat d’ Etudes Supérieures de Génétique, Faculté des Sciences, Université Paris VI), το 1972, Κυτταρογενετικής (Certificat d’ Etudes Supérieures de Cytogénétique, Faculté de Médecine, Université Paris V), το 1973, και Γενικής Γενετικής του Ανθρώπου (Certificat d’Etudes Supérieures de Génétique Humaine Générale, Faculté de Médecine, Université Paris V) το 1974, που συνιστούν το Ανώτερο Πτυχίο Βιολογίας του Ανθρώπου, με ειδικότητα τη Γενετική, του κύκλου σπουδών και ερευνών της Βιολογίας Ανθρώπου της Ιατρικής Σχολής Necker-Enfants Malades, Université Paris V (Maitrise de Biologie Humaine, mention Génétique). Υπότροφος του Centre International des Etudiants et Stagiaires για μεταπτυχιακές σπουδές Γενετικής, για το έτος 1974.

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε συστηματικά στην Κλινική και Εργαστηριακή Κυτταρογενετική, υπό τον Καθηγητή Jérôme Lejeune, ενώ ασχολήθηκε με την έρευνα χαρτογράφησης των ανθρώπινων γονιδίων, οργανώνοντας εργαστήριο κυτταρικών υβριδίων, υπό τον Καθηγητή Jean Frézal. Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας δημοσίευσε σειρά εργασιών. Στο Παρίσι έμεινε τρία χρόνια, μέχρι το 1974.

Όταν επέστρεψε το 1974 στην Αθήνα για την θητεία του στο Ναυτικό, αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να ειδικευτεί περαιτέρω και στην Παιδιατρική, την ειδικότητα την οποία απέκτησε το 1979. Διετέλεσε Επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1977 έως το 1981. Παράλληλα, το 1976 έγινε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα.

To 1982 εξελέγη Διευθυντής του νεοσύστατου τότε Τμήματος Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 1981 έως το 1986. Παράλληλα το 1984 έγινε Υφηγητής (άμισθος επίκουρος καθηγητής) Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 1986 εξελέγη έμμισθος Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Γενετικής (Professeur Associe de Génétique), στην Ιατρική Σχολή Necker-Enfants Malades του Πανεπιστημίου Paris V, υπό το δάσκαλό του, Καθηγητή Jérôme Lejeune. Υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 1986 έως το 1991, χρόνια γεμάτα από επιστημονικά ενδιαφέροντα. Διετέλεσε υπεύθυνος διδασκαλίας στα πλαίσια του Πιστοποιητικού Ανωτέρων Σπουδών Κυτταρογενετικής, του Πανεπιστημίου Paris V, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε εντατικά με την έρευνα, δημοσιεύοντας σειρά εργασιών σε διάφορα αντικείμενα της Ιατρικής Γενετικής.

Το 1992 έγινε Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών (Docteur es Science), του Πανεπιστημίου Paris VII (άριστα μετ’ επαίνου).

Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1992, για να ασχοληθεί αποκλειστικά, με το αντικείμενο της διαγνωστικής Γενετικής, μέσω του Διαγνωστικού Κέντρου Γενετικής, το οποίο είχε ιδρύσει το 1985 και διευθύνει μέχρι και σήμερα.

Οργάνωσε συνολικά τρία κρατικά εργαστήρια Γενετικής, μερικά εξαρχής, ένα στη Γαλλία και δύο στην Ελλάδα και ένα τέταρτο, αυτό στον ιδιωτικό χώρο.

Οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυτταρογενετικής (1st European Cytogenetics Conference) το 1996 στην Αθήνα. Στα πλαίσια αυτού του Συνεδρίου, πρότεινε και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κυτταρογενετιστών (European Cytogeneticists Association – ECA). Διετέλεσε πρώτος Γενικός Γραμματέας της ECA από το 1996 έως το 2000.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Γενετικής (ΕΕΙΓ), της οποίας διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου απο το 2011 έως το 2014.

Το Μάρτιο του 2016 η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2016 τον εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της. Στην επίσημη αναγγελία της εκλογής του, ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, Καθηγητής Daniel Couturier, τονίσε ότι η εκλογή αυτή καταδεικνύει την εκτίμηση της Ακαδημίας προς το επιστημονικό έργο και το πρόσωπο του Καθηγητή Κ. Πάγκαλου.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας ιδρύθηκε το 1820 και σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Ακαδημία απαρτίζεται από επιστήμονες αναγνωρισμένους για το επιστημονικό έργο τους και τις υπηρεσίες τους προς την δημόσια Υγεία. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, μέλη της έχουν διατελέσει 11 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Κιουρί.

Τα μέλη χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Ιατρικής & Ιατρικών Ειδικοτήτων (1ος Τομέας), Χειρουργικής & Χειρουργικών Ειδικοτήτων (2ος Τομέας), Βιολογικών Επιστημών & Φαρμακευτικής (3ος Τομέας) και Δημοσίας Υγείας (4ος Τομέας). Ο Καθηγητής Κ. Πάγκαλος εξελέγη μέλος του 3ου Τομέος.

Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016 σε ειδική τελετή στην έδρα της Ακαδημίας στο Παρίσι.

Είναι κάτοχος πολλών βραβείων και διακρίσεων για την επιστημονική του δραστηριότητα, όπως το Prix annuel και Medaille Jubilaire της Union Medicale Balcanique, για το σύνολο του ερευνητικού του έργου και για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των σκοπών της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης, το 1978, επαίνου του επάθλου «Σωτήρης Παπασταμάτης» της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών το 1984 και τέλος το β’ βραβείο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών για την καλύτερη εργασία εφαρμοσμένης έρευνας για την εργασία του «Διάγνωση σύνθετων γενετικών νοσημάτων με whole exome sequencing (WES): αποτελέσματα, διδάγματα και συμπεράσματα από την επιτυχή ανάλυση των πρώτων 15 κλινικών περιστατικών στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε το 2013, στα πλαίσια του ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου της Εταιρείας.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως της American Society of Human Genetics (ASHG), της European Society of Human Genetics (ESHG) και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Δημοσίευσε πάνω από 40 εργασίες στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία με σημαντικές αναφορές σε αρκετές από αυτές. Καταγράφονται περισσότερες από 140 ανακοινώσεις του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 42 διαλέξεις του στα πλαίσια μετεκπαιδευτικών μαθημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε σε περισσότερα από 130 στρογγυλά τραπέζια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ τέλος συνέβαλε με συγγραφή κεφαλαίων σε 6 επιστημονικά συγγράμματα.

Τέλος, συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στην οργάνωση των υπηρεσιών Γενετικής στην Ελλάδα. Η InterGenetics ΙΑΕ– Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής, που διευθύνει έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 536.000 εξετάσεις Γενετικής και έχουν γεννηθεί περισσότερα από 95.000 υγιή ελληνόπουλα. Υπό τη διεύθυνσή του η εταιρεία InterGenetics ΙΑΕ, έχει να επιδείξει μία εμπειρία 32 ετών στην ποιοτική διαχείριση εξετάσεων και διαρκή πρωτοπορία στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών με έμφαση στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εφαρμοσμένης γενετικής έρευνας.