Υπερηχογράφημα α’ τριμήνου

160126083152esdv0

Υπερηχογραφήματα α’ τριμήνου: πότε πραγματοποιούνται;

Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου της κύησης, συνιστώνται δύο βασικά υπερηχογραφήματα. Το πρώτο υπερηχογράφημα που πραγματοποιείται την 6η εβδομάδα της κύησης και ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ομαλή εξέλιξη της κύησης και το δεύτερο υπερηχογράφημα πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας – όπου εκτός από την ανατομία προσδιορίζεται και η αυχενική διαφάνεια του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα 6ης εβδομάδας: τι ελέγχει;

Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται την 6η εβδομάδα της κύησης, ελέγχει την ύπαρξη και τη θέση του εμβρύου (ενδομήτρια – εξωμήτρια), τον αριθμό των εμβρύων, την ομαλή εξέλιξη της κύησης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αιμορραγίας και έντονου κοιλιακού άλγους και την ύπαρξη καρδιακών παλμών του εμβρύου, κ.α., ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης.

Υπερηχογράφημα 11ης-14ης εβδομάδας: τι ελέγχει;

Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης γίνεται το στρατηγικής σημασίας υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου, το οποίο ελέγχει εμβρυϊκές ανατομικές ανωμαλίες, όπως ανεγκεφαλία, ομφαλοκήλη κλπ. Επίσης, ελέγχει την ύπαρξη ρινικού οστού, εμβρυικού στομάχου και ουροδόχου κύστης, καθώς και τον σχηματισμό των άνω και κάτω άκρων και του εμβρυικού κρανίου.

Εκτός από τον έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, επιτρέπει και τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας (ποσότητα υγρού στον αυχένα του εμβρύου), που μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για χρωμοσωματικές ανωμαλίες (ιδίως για το σύνδρομο Down), αλλά και άλλες παθολογικές καταστάσεις του εμβρύου, όπως π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες, κ.α.

Επίσης, προσδιορίζει με ακρίβεια την ηλικία της κύησης, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που αγνοούμε την ακριβή ημερομηνία της τελευταίας περιόδου.

Κατά την διεξαγωγή του ανωτέρω υπερηχογραφήματος ελέγχουμε με την τεχνική των Doppler, την αιματική ροή των μητριαίων αρτηριών της μητέρας. Με το τρόπο αυτό συμπεραίνουμε για την καλή ή μη πλακουντοποίηση, τη σωστή δηλαδή ανάπτυξη της εμβρυο-πλακουντιακής κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας μητρικό αίμα, μετράμε το PAPP-a και την ελεύθερη β- χοριακή γοναδοτροπίνη (free-βhcG), που σε συνδυασμό με τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, μας προσδορίζει τον στατιστικό κίνδυνο για σύνδρομο Down (προγεννητικός βιοχημικός έλεγχος).

Για ποιο λόγο να επιλέξω την InterGenetics ;

Ο νέος αυτός τομέας της InterGenetics έχει ως στόχο την άμεση σύνδεση, για πρώτη φορά, της Εμβρυομητρικής Ιατρικής με την Κλινική Γενετική και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Το πλεονέκτημα αυτού του τμήματος είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης γενετικής συμβουλευτικής, που δίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου του εμβρύου. Έτσι, κάθε περιστατικό εξατομικεύεται και αντιμετωπίζεται συνολικά και σε βάθος σε συνεργασία του ειδικού ιατρού εμβρύου και του κλινικού γενετιστή. Όπου απαιτηθεί, η εξεταζόμενη μητέρα έχει τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον κλινικό γενετιστή για θέματα που αφορούν το έμβρυο.

Ο νέος αυτός τομέας είναι στελεχωμένος με άριστα εκπαιδευμένους και καταξιωμένους μαιευτήρες-γυναικολόγους, ειδικούς στην εμβρυομητρική ιατρική και πιστοποιημένους από το Fetal Medicine Foundation.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία και ενημέρωση με το θεράποντα ιατρό ο οποίος έχει και την ευθύνη παρακολούθησης της κύησης.