Εισαγωγικό Σημείωμα του Ιδρυτή

Καλωσήρθατε στο νέο και πληρέστερο δικτυακό τόπο της InterGenetics, μιας επιστημονικής ομάδας που διευθύνει εδώ και 40 χρόνια (1977-2017) ο ιατρός γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος, προσφέροντας εξειδικευμένες κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες διαγνωστικής γενετικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον το νέο μας εγχείρημα που στοχεύει να σας βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο και να ξέρετε ότι πάντα θα σας φροντίζουμε με συνέπεια, ευθύνη και εγκυρότητα.

Είναι γνωστές σε όλους μας οι σημαντικές εξελίξεις της Γενετικής διεθνώς. Με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό πραγματοποιείται στις μέρες μας μία συστηματική και βασική έρευνα με στόχο την αποκρυπτογράφηση της δομής και του τρόπου λειτουργίας του γενετικού υλικού του ανθρώπου. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι εξελίσσονται με ιλιγγιώδη ρυθμό με αποτέλεσμα την καλύτερη και γρηγορότερη διάγνωση των νοσημάτων εκείνων που οφείλονται σε αλλαγές του γενετικού υλικού.

Η Γενετική πια δεν ασχολείται μόνο με σπάνια νοσήματα, αφού έχει αποδειχθεί ότι πολλά κοινά νοσήματα έχουν γενετική βάση κι επομένως αφορούν όλους μας. Τα οφέλη από την έρευνα αυτή είναι άμεσα, γιατί η προέκταση αυτών των εφαρμογών θα μπορούσε να είναι προσεχώς η προσπάθεια θεραπευτικής προσέγγισης των γενετικών νόσων. Είναι επομένως προφανές το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει ο κάθε ιατρός στη Γενετική και η ανάγκη στενής του συνεργασίας με το γενετιστή.

Στη χώρα μας έχουν γίνει προσπάθειες από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα για την οργάνωση των υπηρεσιών Γενετικής. Η δραστηριότητα μας στο χώρο της Γενετικής ξεκινάει το 1977 με την ίδρυση του ιατρείου μου, ειδικευμένου στη Γενετική, που μετεξελίχθηκε το 1985 στο “Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής Α.Ε. ”, το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Γενετικής της χώρας. Η ονομασία της εταιρείας άλλαξε το 2007 και μέχρι το 2013 είχε την ονομασία InterGenetics ΙΑΕ, Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργατήριο, ενσωματώνοντας την Βιοπαθολογία.

Τον Ιούνιο του 2014, μετατράπηκε σε Ιδιωτικό Πολυϊατρείο, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες της με την ενσωμάτωση δύο νέων Τμημάτων , της Ιατρικής Εμβρύου και της Παθολογίας. Πιστεύω ότι με την προσπάθεια μας αυτή έχουμε διαγράψει μια αξιόλογη επιστημονική πορεία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Ιατρικής Γενετικής στη χώρα.

Η InterGenetics έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 536.000 εξετάσεις Γενετικής σε Έλληνες και ξένους, ενώ έχουν γεννηθεί περισσότερα από 95.000 υγιή παιδιά μετά από προγεννητικό έλεγχο, που έγινε σε συνεργασία με μεγάλα μαιευτικά κέντρα, έγκριτους μαιευτήρες αλλά και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Η InterGenetics έχει να επιδείξει εμπειρία 40 ετών στην ποιοτική διαχείριση εξετάσεων Γενετικής και διαρκή πρωτοπορία στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της εφαρμοσμένης γενετικής έρευνας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το διαγνωστικό μας Κέντρο, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με έγκριτα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τόσο στην έρευνα όσο και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Επίσης, συμμετείχε σε επιχορηγούμενα ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης Γενετικής. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κυρίως χάρη στο πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε τα χρόνια αυτά στο Κέντρο και τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ξένα περιοδικά.

Στηριζόμαστε σε δύο ισότιμες βασικές αρχές. Η μία είναι η επιστημονική και τεχνική εγκυρότητα των εξετάσεων και η άλλη είναι η ανθρώπινη προσέγγιση και η ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που μας εμπιστεύονται το πρόβλημά τους. Η παροχή υπηρεσιών εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση. Αυτό εξυπηρετεί την πληρέστερη ανάλυση της οικογένειας και βοηθά τη γενετική καθοδήγηση.

Προσεχείς στόχοι μας είναι η στενότερη συνεργασία με τους ιατρούς και η ευρύτερη και βαθύτερη διάδοση της Γενετικής στο ευρύ κοινό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε όλοι καλύτερη οργάνωση στην παροχή υπηρεσιών και πιο μεθοδευμένη ενημέρωση του κοινού γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια των εξετάσεων αυτών, που έχουν σαν τελικό στόχο τη μείωση των γεννήσεων προβληματικών παιδιών και τη διάγνωση και αντιμετώπιση γενετικών παθήσεων στους ενήλικες.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Κωνσταντίνος Γ. Πάγκαλος, MD (Αθήνα), DSc (Paris VI)

Επιστημονικός Διευθυντής της InterGenetics Ιατρικής Α.Ε.
τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής Necker-Enfants Malades, Πανεπιστημίου Paris V
Αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας