Βιοπαθολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ανδρικής και της γυναικείας υπογονιμότητας

Η InterGenetics παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμού των γενετικών εξετάσεων με όλες τις απαραίτητες βιοχημικές, ορμονολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, που είναι αναγκαίες για τη σφαιρική διερεύνηση της υπογονιμότητας.


Έλεγχος παραγόντων πήξης-αιμόστασης για θρομβοφιλία

Τα εργαστήρια της InterGenetics, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς συστάσεις, προσφέρει τις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο της θρομβοφιλίας, που συνιστάται να γίνονται παράλληλα με την εκτίμηση γενετικού κινδύνου θρομβοφιλίας:

 • Χρόνος προθρομβίνης (PT)
 • Χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης (PTT)
 • Αντιθρομβίνη ΙΙΙ
 • Ινωδογόνο
 • D-Dimers
 • Πρωτείνη C (Protein C)
 • Πρωτείνη S (Protein S)
 • Ομοκυστεϊνη
 • Αντιπηκτικό λύκου

Οι παραπάνω αναλύσεις εκτελούνται σε δείγμα πλάσματος και τα αποτελέσματα συνεκτιμώνται με την εκτίμηση γενετικού κινδύνου θρομβοφιλίας, ώστε να συνάγεται ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα σχετικά με τον κίνδυνο.

Ορμονικοί έλεγχοι

Οι ορμονικοί έλεγχοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ελέγχου της γυναικείας γονιμότητας και των θεραπεών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της αρχικής εξέτασης για τα ζευγάρια τα οποία προσπαθούν να επιτύχουν κύηση επί τουλάχιστον ένα έτος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι χρήσιμοι δεδομένου ότι βοηθούν να προσδιοριστούν οι αιτίες υπογονιμότητας αλλά και κατά πόσον η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλα προβλήματα υγείας.

 • LH
  Ο έλεγχος της ωχρινότροπου ορμόνης LH συνήθως γίνεται για την αξιολόγηση προβλημάτων εμμηνορυσιακού κύκλου, όπως μη κανονικές περίοδοι ή αμηνόρροια, ή για να προσδιοριστεί η αντίδραση ταυ σώματος της γυναίκας στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για τη διέγερση της ωορρηξίας. Γίνεται επίσης για να προσδιοριστεί αν μια γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση.
 • FSH
  Ο έλεγχος των επιπέδων FSH βοηθά να προσδιοριστεί η αιτία υπογονιμότητας, αξιολογώντας κατά πόσον οι ωοθήκες λειτουργούν φυσιολογικά, και προσδιορίζει την παραγωγή ωοκυττάρων της γυναίκας. Ο έλεγχος των επιπέδων αυτής της ορμόνης μπορεί επίσης να ενδείκνυται για να την αξιολόγηση εμμηνορυσιακών προβλημάτων, καθώς και για τη διάγνωση διαταραχών της υπόφυσης.
 • Προγεστερόνη PRG
  Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν η ωορρηξία γίνεται κανονικά, καθώς και για να ελεγχθεί η λειτουργία των ωοθηκών και του πλακούντα στις έγκυες γυναίκες.
 • Προλακτίνη PRL
  Ο έλεγχος των επιπέδων προλακτίνης ενδείκνυται για τις γυναίκες για τις οποίες υπάρχει υπόνοια ότι είναι υπογόνιμες ή έχουν μη φυσιολογική έκκριση από τις θηλές αλλά και για να προσδιοριστεί αν υπάρχει όγκος στην υπόφυση.
 • DHEA
  Αφύσικα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να διαπιστωθούν σε γυναίκες και κορίτσια με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γυναικεία υπογονιμότητα.
 • Ανδροστενεδιόνη
  Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης μετρώνται επίσης για να προσδιοριστεί αν η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Anti-mullerian hormone (AMH)
  Τα επίπεδα της ΑΜΗ συνδέονται και μειώνονται σε σχέση με την ηλικία της γυναίκας και τη μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων. Αντίθετα, σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τα επίπεδα της ΑΜΗ αυξάνονται σημαντικά. Έχει αναφερθεί ότι τα επίπεδα της AMH σχετίζονται με την απόκριση των ωοθηκών στη διέγερση κατά τη προετοιμασία για εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μέτρησή της πρέπει να συνοδεύεται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο για την συνολική εκτίμηση της λειτουργίας των ωοθηκών.
 • Ορμονικές εξετάσεις για τον έλεγχο του θυρεοειδή (TSH, FT3, FT4)
  Αποτελούνε σήμερα έλεγχο ρουτίνας στην διερεύνηση της υπογονιμότητας. Ο έλεγχος των επιπέδων όχι μόνο της FT3, αλλά επίσης και της σχέσης FT3/Reverse T3 συχνά συνιστάται για γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες.

Κολπικές καλλιέργειες

Γίνονται για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια, παρασιτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και υπογονιμότητα σε περίπτωση που παραμείνουν αθεράπευτες μακροχρόνια.

Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος

Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό και η καλλιέργεια φυσιολογική, τότε αποκλείονται οι μικροβιολογικοι παράγοντες και κατευθυνόμαστε σε άλλες εξετάσεις, όπως έλεγχος για κιρσοκήλη (κλινική εξέταση και υπερηχογράφημμα οσχέου), ανοσολογικός και βιοχημικός έλεγχος στον άνδρα ( FSH, LH, TSH, PRL. κ.α.).